Chłodnictwo przemysłowe odgrywa istotną rolę w procesach przetwórczych. Szczególnie ważne są urządzenia chłodnicze w gastronomii. Od ich sprawności i wydajności zależy jakość oferowanego produktu końcowego oraz koszt jego wyprodukowania.
Podstawą w budowaniu chłodni przemysłowych powinna być analiza potrzeb klienta. To pozwala na dostosowanie parametrów pracy komory chłodniczej do specyfiki obsługiwanych procesów, jak również wymogów stawianych przez magazynowane składniki, półprodukty i produkty gotowe. O co należy zadbać projektując i wykonując chłodnie dla mleczarni?
Czym powinny się charakteryzować chłodnie dla mleczarni?
W przetwórstwie spożywczym bardzo ważne jest bezpieczeństwo i zachowanie odpowiedniego stopnia higieny. Komory chłodnicze dla mleczarni oraz systemów spożywczych powinny się charakteryzować:
- szczelnością,
- niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej,
- bezwonnością,
- odpornością na gnicie,
- niską palnością,
- stabilnością chemiczną,
- łatwością czyszczenia i pielęgnacji.
Dzięki temu wyroby mleczarskie są bezpieczne dla konsumentów, a koszty utrzymania chłodni pozostają na niezmiennie niskim poziomie. Na etapie projektowania chłodni dla przemysłu mleczarskiego warto wziąć pod uwagę również:
- ekonomię,
- ekologię.
Koszt pracy systemów chłodzenia w sposób bezpośredni wpływa na cenę produktu. Obniżając koszty prac chłodni obniżamy koszty produkcji i zyskujemy przewagę konkurencyjną, dzięki której możemy oferować konsumentom wysokiej jakości produkty w atrakcyjnych cenach.
Chłodnie dla mleczarni – Kompleksowe wykonawstwo
Zamawiając chłodnię dla mleczarni warto nawiązać współpracę z partnerem oferującym kompleksową obsługę – od projektu, po wyposażenie. Takie usługi oferujemy w Techno-Cold. Nasze chłodnie dla mleczarni odpowiadają na surowe wymogi technologii produkcyjnej, jakie narzuca wspomnianym firmom sanepid oraz inne przepisy regulujące handel oraz produkcję wyrobów mleczarskich.
W naszych realizacjach korzystamy z precyzyjnie wyselekcjonowanych materiałów. To materiały certyfikowane, które spełniają najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa. Ich wybór wiąże się z łatwością utrzymania wymaganych standardów higieny w samej chłodni, jak i jej bezpośrednim sąsiedztwie. Na uwagę zasługują również urządzenia chłodnicze. Chłodnie dla mleczarni wyposażamy w wysokiej jakości systemy, które wyróżniają się:
- wysoką sprawnością,
- energooszczędnym działaniem,
- niezawodnością,
- niskimi kosztami serwisowania.
To wszystko razem przekłada się na wysokosprawne komory chłodnicze, których wydajność idzie w parze z niskimi kosztami eksploatacji.