Prawidłowe przechowywanie dziczyzny wymaga zapewnienia odpowiednich warunków, w których mięso może dojrzewać bez obaw o rozwój szkodliwych mikroorganizmów powodujących jego psucie. Odpowiednie przechowywanie zapobiega również utracie wody z mięsa i tym samym chroni przed utratą wagi i spadkiem jakości. Chłodnia myśliwska to profesjonalna komora chłodnicza, której zadaniem jest zapewnienie optymalnych warunków dojrzewania i przechowywania mięsa.
Chłodnia myśliwska Techno-Cold
Starając się jak najlepiej odpowiadać na zróżnicowane potrzeby i oczekiwania Klientów projektujemy i wykonujemy wysokiej jakości chłodnie myśliwskie. Ich konstrukcję dopasowujemy do indywidualnych wytycznych, co pozwala nam oferować rozwiązania dedykowane dla restauracji, jak również zakładów przetwórstwa mięsnego.
W zależności do preferencji oraz możliwości technicznych w miejscu instalacji chłodni konstrukcja może zostać wyposażona w:
- przedsionek (standardowa długość przedsionka wynosi 1 metr),
- przepływowy podgrzewacz wody,
- umywalkę kwasoodporną,
- kolejkę do zawieszania haków + haki,
- antybakteryjną podłogę wewnątrz (standard),
- wysokiej jakości wyciągarkę,
- drzwi otwierane w wybranym kierunku (lewe/prawe).
Chłodnie myśliwskie Techno-Cold produkujemy z wysokiej jakości materiałów, certyfikowanych i spełniających najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa. To przekłada się na ich bezpieczeństwo, trwałość, łatwość utrzymania w czystości i komfort użytkowania na co dzień. Komory chłodnicze znajdą zastosowanie zarówno w przetwórstwie dziczyzn, jak też innych tusz zwierzęcych.
Dojrzewanie mięsa w chłodniach myśliwskich
Dziczyznę najlepiej przechowywać w temperaturze od 0,5 do 2°C przy jednoczesnym zachowaniu wilgotności powietrza wewnątrz na poziomie od 80 do 85%.
Dojrzewanie nazywane również sezonowaniem to proces, dzięki któremu mięso po uboju „odpoczywa” zyskując dodatkowe walory smakowe. Głównym powodem, dla którego sezonujemy mięso są włókna mięśniowe, które wymagają czasu, żeby zmięknąć i być odpowiednie do jedzenia. Sezonowania wymaga każdy rodzaj mięsa, przy czym w przypadku większych zwierząt proces ten zajmuje więcej czasu niż w przypadku np. drobiu.
W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać oraz warunków, jakie panują w chłodni sezonowanie dziczyzny może trwać od ok. 2 do 12 dni:
- przy 2°C – ok. 10-12 dni,
- przy 8° C – ok. 6 dni,
- przy 16-18°C – ok. 2 dni.
Chłodnie myśliwskie Techno-Cold oferują dużą swobodę zarządzania temperaturą wewnątrz komory chłodniczej, dzięki czemu chłodnia zapewnia optymalne warunki do sezonowania różnego typu mięsa.
Klientów zainteresowanych zamówieniem chłodni myśliwskiej zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą, w razie pytań lub wątpliwości do kontaktu. Specjalista Techno-Cold z przyjemnością odpowie na wszystkie pytania i pomoże w określeniu Państwa oczekiwań i potrzeb względem komory chłodniczej.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą chłodni magazynowych i chłodziarek sprężarkowych.